Crisis? Wordt u er ook zo moe van?

by Henny van Egmond on 24 februari 2009

Je kunt geen krant pakken of er je wordt doodgegooid met pagina’s vol over de crisis. Het lijkt wel of er niets anders meer aan de hand is. Gelukkig weten wij wel beter. Een simpele zoektocht met Google leert dat er meer aan de hand is in de wereld dan de crisis.

Als we even googlen zien we dat er 218.000 webpagina’s zijn verschenen het afgelopen jaar waarin de woordencombinatie “financiële crisis” voorkwam. Het lijkt veel, maar een man als Geert Wilders komt wel voor op 210.000 pagina’s, Balkenende zelfs op 222.000 pagina’s, net zoveel als over bier. Maar beide heren vallen in het niet bij het aantal pagina’s dat over Ajax gaat (233.000) of de files (237.000).

Maar de aantallen verbleken pas echt als je zoekt op het woord geluk. Bijna drie keer zoveel hits over geluk (618.000 keer) dan over de financiële crisis. Wanneer heeft u voor het laatst een openingskop op een krantenpagina zien gaan over geluk? Ik kan het me niet herinneren. En kennelijk interesseert ons dat veel meer dan die crisis.

Geluk is ook een veel leuker onderwerp om over te praten. Ik praat en schrijf er graag over, vind dat mensen gelukkig kunnen zijn in hun werk en dat organisaties daar ook de omstandigheden voor moeten creëren. Zo moeilijk is dat vaak niet, het gaat meestal over kleine dingen.

Tijdens de conferentie TED is geluk ook vaak het onderwerp van inspirerende lezingen. Als je hier klikt, vind je alle sprekers over dit onderwerp. Zelf ben ik erg gecharmeerd van Matthieu Richards. Een Fransman die chemie studeerde en uiteindelijk monnik werd. Hij wordt wel de “happiest man in the world” genoemd. Luister maar naar hem.