Extrapoleren voor kamerleden!

by Henny van Egmond on 25 maart 2009

Soms heb je van die momenten, dan lees je iets, hoor je iemand spreken op de radio en dan twijfel je in één keer aan van alles. Je weet niet of je in schaterlachen moet uitbarsten of dat je eigenlijk vooral verdrietig moet zijn over zoveel domheid. Ik had zo’n moment afgelopen vrijdag toen ik luisterde naar het Radio 1-journaal, prima programma overigens om elke ochtend bijgepraat te worden over het wel en wee in de wereld. Het ging over parkeren en betalen per minuut. Dit was er aan de hand: je parkeert 41 minuten maar moet een uur betalen. Diefstal roepen allerlei organisaties in koor. En toen kwam het CDA-Kamerlid Koopmans, als ik het goed verstond. Hij was de deskundige, want had een parkeernota geschreven. Zijn antwoord: natuurlijk is betalen per minuut beter, maar dat kost erg veel omdat alle automaten worden omgebouwd, dus moest dat maar geleidelijk worden ingevoerd. Logisch standpunt. Bovendien, je hoeft als automobilist niet in een parkeergarage je auto te stallen, dus waar maak je je überhaupt druk om?

Maar toen kwam het. Koopmans ging rekenen. Er komen tot 2020 twee miljoen auto’s bij, we stijgen van 7 naar 9 miljoen. Omdat elke auto drie parkeerplaatsen nodig heeft – hij legde het niet uit, maar ik denk eentje thuis, eentje op werk en eentje bij de winkel waar je boodschappen doet of zo – moeten er dus 6 (!)  miljoen parkeerplaatsen bijkomen. Zes miljoen! Om even het aantal in perspectief te plaatsen: nu zijn er, zo is geteld door de rekenmeesters, 15,9 miljoen parkeerplaatsen. Er moet dus bijna 40 procent bijkomen.

Kijk, dat heb ik nu in zijn algemeenheid tegen politici. Ze rekenen wat uit, denken verder niet na en roepen dat het moet. Dus denk ik maar even voor hem na.

Een gemiddelde auto is twee meter breed en heeft zo’n zes meter lange plek nodig om te kunnen stallen. Maal 6 miljoen is dat dus 72 miljoen vierkante meter. Omdat een auto niet uit de lucht komt vallen maar de parkeerplaats ook nog moet kunnen bereiken hebben we ook nog een weg er naar toe nodig. Stel dat we het over 10 miljoen vierkante meter hebben. Maakt in totaal 82 miljoen vierkante meter. Dat is dus 82 vierkante kilometer, is bijvoorbeeld gelijk aan een kleine 11.500 voetbalvelden.

Daarnaast wil de politiek ook nog een miljoen huizen erbij bouwen (de gemiddelde vinexwoning is 51 vierkante meter en heeft ook nog een kleine 100 meter grondoppervlak wat tuin heef, dus bij elkaar ook weer 151 miljoen vierkante meter, of ruim 21.000 voetbalvelden en dan schenk ik de politici de trottoirs, de wegen en alle wijkvoorzieningen). Bij elkaar is dat al anderhalf keer Aruba, of als u dat liever heeft, net zo groot als Zeeland of Flevoland. Nu zal elk kamerlid natuurlijk zeggen dat we parkeergarages maken met vele verdiepingen en veel de hoogte in gaan bouwen, maar toch. De woningen en de parkeerplaatsen zijn maar een paar dingen die de politiek wil. We gaan intussen ook de natuur redden, het milieu ongelofelijk verbeteren, voor tientallen miljarden euro’s wegen aanleggen en – voordat we het vergeten – we willen ook dat de economie elk jaar tenminste een procentje of drie groeit met alle nieuwbouw van bedrijven bij elkaar.

Was het niet Al Gore die zo’n indruk had gemaakt met zijn film An Inconvenient Truth? Was hij het niet die ons probeerde duidelijk te maken dat het zo niet langer kon? Waren al onze politici niet ontzettend geïnspireerd door de film? Kennelijk duurde dat maar even.

Als je elk probleem geïsoleerd bekijkt, niet bereid bent andere perspectieven te kiezen, oprecht te zoeken naar andere oplossingen, dan ga je extrapoleren. Zelfs kamerleden. Al zou je van hen iets anders verwachten.