De hokjesgeest van woningbouwvereniging Vestia

by Henny van Egmond on 25 mei 2009

“Zeg eens: wat is jouw kleur?”

“Ik? Ik ben geel. En jij?”

“Goh, wat jammer nou. Ik ben groen. Dan kunnen we helaas niet met elkaar opschieten”.

Wat een gekke conversatie zult u denken. Maar het kan zomaar gebeuren. De woningbouwvereniging Vestia stopt namelijk al zijn huurders in hokjes en geeft ze een kleur. Lekker handig, weet je tenminste van te voren dat je goed kunt opschieten met je buren. Want we zijn allemaal hetzelfde. U gelooft het niet? Luister naar dit radiointerview met de programmamanager Levensstijlen. En ik maar denken dat het leuk is om met allerlei verschillende mensen samen te wonen! Als het aan Vestia ligt, krijgen we hele flatgebouwen vol kwetterende feestvierders in de ene wijk en in de andere buurt een grote grijze massa woningen vol saaie pieten. Ik zou wel weten waar ik wil wonen!Als je het radiointerview beluistert word je toch een beetje verdrietig. De aanleiding voor dit soort ingrepen is dat mensen niet meer in staat zijn hun buren aan te spreken als ze elke dag hard met de deuren slaan. Of dat er mensen zijn die het niet leuk vinden als de buurman goeiemorgen tegen ze zegt. En dat dus ook niet durven te zeggen. Gewoon normaal gedrag zou je zeggen, maar bij Vestia lossen ze met alle plezier het probleem voor hun onmondige bange huurders op. In plaats van het gesprek te bevorderen in de wijken, zodat we weer een beetje normaal kunnen gaan doen.

Het meest moest ik echter lachen om het feit dat je een heuse test van wel 20 vragen moest invullen om je levensstijl te bepalen. Daarvoor moet je naar het kantoor van Vestia, achter de computer en invullen maar. Een professionele test die is ontwikkeld door Smart Agent. Stel ons gezin wil een huis huren bij Vestia. Wie-o-wie gaat de test maken? Mijn vrouw, niet echt een feestneus maar altijd wel in voor een praatje, ik zou zeggen dat ze groen scoort? Of vul ik hem in? Ik ben van de vrijheid en het genieten, rood dus. Mijn oudste zoon? Als die hem invult, volgt er een nieuwe buitencategorie, superrood zeg maar, voor de echte feestneuzen. Of laat ik het aan mijn oudste dochter over? Persoonlijk schat ik haar een beetje blauw in, ambiteus en betrokken. Of wordt het mijn een na oudste dochter, een duidelijk geval van geel: betrokken en in evenwicht. Om over mijn jongste dochter het maar niet te hebben, zij vindt alle kleuren nog mooi. Die test is natuurlijk vast wel professioneel, maar ja als het gezin uit meer dan 1 persoon bestaat heb je er niet zoveel aan.

Ben benieuwd hoe Vestia dat dan gaat oplossen. Moeten we allemaal in een andere wooncomplex? Mogen we dan eigenlijk wel bij elkaar op bezoek?

De interviewer introduceerde de programmamanager Levensstijlen met de opmerking: soms spreek je iemand met een functie waarvan je nooit had kunnen bedenken dat-ie bestaat. Eerlijk gezegd, denk ik ook niet dat-ie bestaat. Het is één grote grap. En als dat niet zo is, laat Vestia dan ook echt doorpakken en gauw aangeven waar de gezellige feestwijken zijn!