Respect!

by Henny van Egmond on 22 april 2010

Vandaag hebben de schoonmakers een nieuwe CAO gekregen. Opluchting alom, want het vuil hoopte zich langzamerhand op in de stations en op Schiphol. Een belangrijke eis was 20 cent per uur erbij, maar de tweede eis was meer respect. Een eis die heel begrijpelijk is en die meer met het nieuwe werken te maken heeft dan menigeen op het eerste gezicht denkt.
In innovatieve kantooromgevingen heb je geen eigen werkplek meer. Een van de risico’s in een dergelijke omgeving is dat niemand zich meer verantwoordelijk voelt en dat de kantooromgeving langzaam verslonst. Eigenaarschap is dan ook een belangrijk issue als je een moderne kantooromgeving en een bijpassende werkstijl invoert. En daar speelt de schoonmaker ook een grote rol in.

In een discussie op Radio 1 vertelde een eigenaresse van een middelgroot schoonmaakbedrijf dat haar schoonmakers overdag de boel reinigden. Zo kregen schoonmakers een gezicht en een naam. En dus respect. Haar schoonmakers staakten dan ook niet.

Het bijkomende voordeel is dat de kantoorwerkers beseffen dat het kantoor ook echt schoongemaakt moet worden. Dus dat als zij het vuil achterlaten, rotzooi laten slingeren, iemand anders – de schoonmaker die zij kennen – het moet opruimen. Overdag schoonmaken, zo leert de ervaring, levert een grote bijdrage aan een opgeruimd kantoor. En levert de schoonmaker dus respect – en waardering – op.

Kijk, daar gaat het nieuwe werken over. Beseffen dat jij alleen de klus niet meer kunt klaren. Dat je anderen nodig hebt en ieder zijn eigen bijdrage levert. En daar hoort de schoonmaker ook bij!