Vakantie? Hebben we dat nog wel?

by Henny van Egmond on 14 augustus 2009

Ik heb vakantie (bijna voorbij). Heerlijk in Zuid-Frankrijk, aan de Middellandse Zee. Direct aan de kust nabij Saint Tropez. Van de crisis niks te merken als je die grote boten ziet. Het leuke van vakantie vroeger was, dat je helemaal weg was van thuis. Af en toe kon je een krantje kopen en soms belde je met je familie met zo’n Franse telefoonkaart. Eerst op zoek naar een werkende telefooncel en dan maar hopen dat je verbinding had. Soms kreeg je zelfs eerst nog een telefoniste aan de lijn. Hoe anders is het nu!

Van de Nederlandse laptopbezitters neemt een derde zijn laptop mee op vakantie om zijn zakelijke email te checken. Het is werkelijk waar. Vrijwel iedereen heeft zijn mobiel bij zich en het eerste telefoontje naar huis begint al net over de grens. Om even te laten weten dat we goed zijn vertrokken. En vaak is het ook nog eens de zakelijke telefoon, zeker in deze economische zware tijden. Je wilt toch niet onbereikbaar zijn voor je manager of collega. Stel je voor, straks missen ze je niet en ben je ineens misbaar.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf ook wel regelmatig online ben en mijn mail controleer. Mijn telefoon staat aan en als-ie gaat, neem ik op. Vandaag nog of ik zin had in een zomerse barbecue in Nederland. Het is hier 32 graden! Maar even terug naar dat continu bereikbaar zijn. Ik heb er zelf niet zo’n moeite mee als oud-dagbladjournalist. Ik ben van jongsaf aan gewend te werken als er nieuws was. En nieuws kon je niet even vragen of het een dagje wilde wachten. Die gewoonte heb ik – tot verdriet van mijn vrouw – nog steeds.

Soms wordt het te erg. Het tweede deel van mijn vakantie zat ik in de Ardeche, ruig gebied en bloedheet. Bij de kust was Wifi standaard aanwezig (op elk terras, dus het excuus om even een biertje te gaan drinken was snel gevonden), maar hier in de Ardeche is het anders. Je struikelt hier werkelijk over de Nederlanders, maar Internet is nauwelijks te vinden. Je kunt je het niet voorstellen, maar het is werkelijk waar.

Gelukkig is er dan altijd nog McDonalds. Die hebben in elk restaurant tegenwoordig gratis Wifi aangelegd. Onbeperkt te gebruiken. Zodat ik dit stukje in ieder geval nog wel kon tikken en die 168 mailtjes even kon binnen halen. Nu snel boodschappen doen, want we hebben vakantie!