Werken tot je 67ste? Wat een onzin!

by Henny van Egmond on 4 oktober 2009

De hele discussie over de AOW-leeftijd grenst natuurlijk aan het belachelijke. Al maanden is de politiek in een soort verlamming vanwege dit soort discussies. Partijen houden elkaar in de greep, inclusief werkgevers en werknemers en intussen is het werkelijke vraagstuk volledig uit beeld verdwenen. Werken tot je 67ste? Wat een onzin!

In mijn visie is het aan eenieder hoelang of hoe kort hij werkt. Het enige wat de overheid zou moeten regelen is een vangnet voor wie niet (meer) kan werken. En of dat nu WAO, bijstand of AOW heet, vind ik persoonlijk niet zo’n boeiende discussie. Want waar het werkelijk over gaat tegenwoordig in onze maatschappij is dat mensen zelf de keuze willen hebben hoe ze hun leven inrichten. Dat ze zelf weer hun verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de dingen die hen aangaan.

Persoonlijk vind ik het altijd wel grappig als ik vakbonden en werkgevers over straat zie rollen. Het lijkt een beetje op een spelletje dat wordt gespeeld. Na jarenlang lekker te hebben gepolderd, waarbij je nauwelijks meer wist of de werkgevers of de vakbonden nu voor je belangen opkwamen (in de polder waren ze het tenslotte altijd eens), moest er wel weer een keertje een conflict komen. Ik moest wel erg lachen toen die mevrouw Jongerius de werkgeversvoormannen uit maakte voor tuig van de richel. Je kunt best ruzie maken zonder te schelden, maar als je jarenlang geen conflict hebt gehad is het toch weer wennen 😉

Interesseert de hele discussie overigens iemand? Ik denk het niet. Behalve dan die paar honderd mannen en vrouwen die op die vierkante kilometer in Den Haag denken dat zij de wereld besturen. De gemiddelde Nederlander heeft het tegenwoordig zo druk dat hij (of zij) niet eens tijd heeft om na te denken over AOW. En met de toename van stressgerelateerde ziektes is het zelfs maar de vraag of die Nederlanders überhaupt met pensioen kunnen, ongeacht welke leeftijd het is. Kortom, ze hebben wel iets beters te doen dan praten over de vraag wanneer ze met pensioen mogen. Nog even afgezien van het feit dat de AOW-uitkering natuurlijk een schijntje is vergeleken met wat elke medewerker in dienst bij een fatsoenlijk bedrijf aan pensioen opbouwt.

Nee, de werkelijke discussie tussen vakbonden en werkgevers zou natuurlijk moeten gaan over wat er vandaag gebeurt in onze samenleving. Over het feit dat mensen elke dag tegen grenzen en regels oplopen en niet kunnen doen wat nodig is. Over de vraag of de manier waarop we vandaag de dag werken wel zo effectief is, of dat we werkelijk op zoek moeten naar een nieuwe, moderne werkstijl.

En die AOW? Ach, de industriële revolutie heeft er voor gezorgd dat we alles wat we deden veertig keer sneller konden doen dan we gewend waren. ICT heeft dat ons nog lang niet gebracht, daar zit nog een enorme productiviteitsverbetering in het vat. Dus met die AOW komt het ook wel weer goed.