Wifi op elke camping. Hebben we nog wel vakantie?

by Henny van Egmond on 15 augustus 2010

De technologische ontwikkelingen gaan supersnel. Dat merk je niet altijd als je in de stroom meegaat maar wel als je op vakantie bent en de situatie kunt vergelijken met een jaar geleden. En dan sta je er verbaasd over dat een jaar geleden Wifi op een camping nog een bijzonderheid was, maar nu vind je het letterlijk overal.

Ik ben een kampeerder en heb met mijn partner Aart Bouwmeester ons eigen bedrijf. In contact blijven, bereikbaar blijven voor klanten is dan essentieel. Ik neem dan ook al een paar jaar mijn Mac mee op vakantie en eens in de zoveel dagen controleer ik mijn email. Vorig jaar moest ik daar nog echt moeite voor doen. Het was zelfs zo erg dat ik op een camping zat waar zelfs ontvangst via de mobiele telefoon ingewikkeld was. Dus vertrok ik eens in de vier dagen naar de McDonalds op een kleine twintig minuten rijden en onder het genot van een halve emmer Cola Light werkte ik dan mijn mail bij. Want de hamburgergigant biedt al enige jaren gratis draadloos internet aan.

Dit jaar ging het heel anders. Op de eerste de beste camping stond bij de receptie al dat er Wifi was. In mijn onschuld vroeg ik waar ik dan moest zijn. De campingbaas keek mij verbaasd aan. “There is Wifi everywhere on this camping”. En jawel hoor, op mijn eigen plekje kon ik zonder problemen het internet op. Op de volgende campings was het niet anders. Af en toe werd er nog geld voor gevraagd of was het alleen te vinden rond het restaurant, maar in de meeste gevallen hoefde ik niet uit mijn luie stoel te komen.

En met mij overigens vele andere gasten. Ik heb het niet geteld maar ik schat dat 8 op de tien kampeerders een laptop bij zich had en er regelmatig mee aan de slag was.

Ik merkte dat ik – onbewust – elke dag even naar mijn mail keek. Terwijl het vorig jaar nog eens in de vier dagen was. Omdat ik toch op internet was, las ik ook maar even de Volkskrant online: ik heb geen krant meer gekocht tijdens de vakantie. Ook mijn kinderen wilde regelmatig even op MSN of Hyves. Bij sommige buren zag ik zelfs mensen bijna de hele dag achter de laptop. Zelf kon ik mij redelijk inhouden, maar ik kan me heel goed voorstellen dat sommige mensen zich afvragen of ze nog wel vakantie hebben.