Werk aan de winkel voor de babyboommanagers

by Henny van Egmond on 6 februari 2009

In 2005 verscheen van de hand van Bill Gates een zogenoemde white paper over het nieuwe werken, een maandje nadat we bij Rabobank Nederland waren gestart met hetzelfde onderwerp. Bij Rabobank hadden we het ook het nieuwe werken genoemd, maar na de notitie van Gates hebben we de naam veranderd in Rabo Unplugged. We wilden namelijk niet de indruk wekken dat nieuwe werkvormen alleen maar met ICT te maken had.

Wat veel mensen niet weten is dat de white paper niet alleen door Bill Gates is geschreven, maar vooral door Dan Rasmus, Director of Information Work Vision bij Microsoft. Ik ontmoette Dan voor het eerst in 2006 in Seattle toen ik op bezoek was bij Microsoft, vorig jaar toen ik hem had uitgenodigd bij Rabobank Nederland en deze week opnieuw toen hij even Nederland bezocht.

Dan vertelt al jaren het verhaal over de scenarios die hij voor Microsoft ontwikkelde en op basis waarvan de softwaregigant al jaren de belangrijke keuzes maakt als het gaat over werken. Hij heeft daar ook een leuk boek over geschreven Listening to the future.

Rasmus introduceerde als een van de eerste de naam Millenials voor de nieuwe generatie die er aan kwam. Dan spreekt over het generatieconflict dat er in organisaties is. Waar managers, opgeleid en opgegroeid in de vorige eeuw, de dienst uitmaken. Managers die veelal tot de babyboomers behoren en in het verleden gemakkelijk en vaak al op jongere leeftijd carrière hebben gemaakt. De Millenials zien met lede ogen aan dat de babyboomers de dienst nog steeds uitmaken. Zij mogen opdraaien voor de kosten van vergrijzing en de babyboomers, voldaan en genietend van al het geld dat ze verdienen, houden allerlei veranderingen tegen. Terwijl de Millenials niet kunnen wachten, ongeduldig als ze zijn. Ze willen ook een glanzende carriere, maar vooral niet bij één bedrijf, ze willen prachtige uitdagende banen en vooral de vrijheid krijgen om zelf te beslissen. Ze zijn op zoek naar een zinvol bestaan, zoals ook beschreven wordt in het boek De WERKelijkheid van morgen, geschreven door Rabobankcollega’s Hans van der Heijden en Salihah Bocha.

In organisaties zie je dit generatieconflict ook. Jonge medewerkers stellen hele andere eisen aan het werk dan medewerkers van rond de 50. Het stelt organisaties voor een serieus dilemma: hoe zorg je ervoor dat het werken aantrekkelijk blijft voor de ouderen, terwijl je toch ook wilt dat jongeren voor jouw bedrijf kiezen. Wie denkt dat dit geen serieus probleem is: Rasmus voorspelt dat dit generatieconflict nog wel een jaar of twintig kan duren. Werk aan de winkel dus voor alle babyboommanagers!